Leuk? Share!

Stedenreizen met kinderen zijn anders

Heerlijk om een nieuwe stad te verkennen!

Lekker slenteren door de straten, proeven van lokale gerechten in een sfeervol restaurant, af en toe een museum bezoeken en vooral genieten van alle nieuwe indrukken. Stedentrips staan hoog op onze agenda en doen we ook nu we drie kleine kinderen rond hebben lopen. Die kinderen maken het wel wat ingewikkelder…

Hoe houd je een stedentrip interessant voor kinderen?

Natuurlijk zijn er reisgidsen (ook voor kinderen) waar veel informatie in staat, kun je zoeken (en verdwalen) op Internet en vraag je om raad aan (reislustige) vrienden. Maar wij wilden een stap verder… wij willen kinderen die het leuk vinden om een stad te bezoeken, geïnteresseerd  zijn om nieuwe plekken te ontdekken en zelf met ideeën komen in plaats van achter hun ouders aansjokken.

Ons eerste idee was het creëren van een kaart met alle kindvriendelijke attracties van Amsterdam (en dat zijn er veel!) en vervolgens kwam een meer dan 30 jaar oud idee weer bovendrijven:

De lerares Frans

Aan het begin van de Franse les tekende mijn lerares een grote cirkel op het bord met twee lijnen er doorheen. Zij draaide zich om en zei: “Dit is Parijs met de rivier de Seine. Pak allemaal een leeg vel papier en teken met mij mee”. Ze begon bij Ile de la Cité met de Notre-Dame en vertelde  boeiende verhalen over de stad.

De kaart zit in je hoofd

Wij creëerden onze eigen kaart van de stad, maakten tekeningen van de bijzondere plekken en leerden een stuk geschiedenis en historische personen kennen.

Vijf  jaar later was ik voor de eerste keer in Parijs, kende ik de weg en vertelde mooie verhalen aan mijn vrienden. De kaart zat gewoon nog in mijn hoofd!

De geboorte van DrawYourMap

Ruim 30 jaar later kwam deze herinnering weer bovendrijven en ontstond het idee van DrawYourMap; het creëren van een reis-doe-boek dat kinderen actief voorbereidt op een reis door de stad doordat ze zelf hun eigen kaart maken. In een vormgeving die de sfeer van de stad pakt en met leuke feiten over bijzondere plekken.

De voorpret begint al zodra je het boek openslaat en de teksten en vormgeving nodigen uit tot verdere verkenning. Eenmaal zelf in de stad aangekomen, wijzen kinderen hun vrienden en ouders de weg en vertellen hun eigen verhalen over de mooie en leuke plekken van de stad.

Parijs kopen

De creatie van de kaart is de uitnodiging om zelf op ontdekkingstocht te gaan.

En dat is wat we willen bereiken… onder andere, maar daarover later meer.

The following two tabs change content below.

Robin Bertus

Ontdekkingsreiziger op DrawYourMap
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe inzichten, ideeën en wijsheden om een stedentrip met kinderen nog leuker en leerzamer te maken.

Laatste berichten van Robin Bertus (toon alles)

Geef een reactie